Franz Kett (5 octombrie 1933 – 15 martie 2023)

Comemorarea lui Franz Kett

În data de 15 martie 2023, familia iubitorilor pedagogiei Franz Kett a primit cu tristețe vestea pentru care nu ești niciodată cu adevărat pregătit: cea a dispariției dintre noi a lui Franz Kett, bolnav de ceva timp. El a trecut în tărâmul acelei Ființe Eterne despre prezența căreia a depus mărturie cu credință și speranță, cu întreaga sa viață și personalitate.

Viața și personalitatea lui Franz Kett nupot fi despărțite. Principiile lui sunt principii trăite, modelate de experiențele unei vieți, și, la rândul lor, modelatoare de viață: a fi în relație cu ceilalți, a trăi seninătatea și bucuria existenței, a fi parte a unui Întreg mai mare, a te concentrape un principiu ultim al sensului și al vieții și a parcurge întreaga cale către El: o cale a misterului, a contemplării, a uimirii și a descoperirii. Pedagogia lui a atras atât de mulți oameni pentru că a avut o rezonanță profundă cu direcțiile principale ale căutării noastre de sens și de certitudine. Ceea ce îl călăuzea nu era o mistică obscură, ci o viziune pedagogică construită pe integritatea omului care trăiește ca unitateacap – mână – inimă (deci însoțită de o didactică concretă și minuțios elaborată), o conștiință a faptului că suntem parte integrantă a universului, stimularea căutării continue de sens în viață și adevărul pe care Goethe îl exprimă în următorul fel: „Ce este în exterior e și în interior.” Franz Kett a mărturisit faptul că conexiunile, procesele și imaginile din lumea exterioară pot deveni de multe ori imaginile vieții noastre interioare și expresii simbolice ale condiției umane. „Există un adevăr cognitiv și un adevăr intuit, iar când acestea două se suprapun perfect, acest lucru este unitar și orientat spre sens.”– a scris el într-o scrisoare trimisă în România.

Franz Kett a fost însă, înainte de toate, om, împreună și dincolo de calitatea lui de pedagog. Modul în care s-a apropiat de oameni ca om și pedagog are valoare de model. A cutreierat multe țări cu pedagogia sa și a ajuns la mii de oameni. Totuși, orișicine își amintește de el relatează despre experiențe adânc personale. El s-a întors întotdeauna cu întreaga sa ființă către cel care se afla în fața lui. Pur și simplu a trăit aceea viziune axată pe persoană pe care a integrat-o în pedagogia sa. Cineva a povestit cândva despre Franz Kett faptul că în viața sa nu a mai întâlnit niciodată o persoană care să lase la o parte toate preocupările personale și profesionaleși să se întoarcă cu întreaga sa ființă către celălalt așa cum o făcea el.

A reușit să însuflețească și să aducă în mișcare prin pedagogia sa mii de oameni. Cu prilejul ultimei sale vizite în România, în 2017, la 84 de ani a condus activitățile de formare a aproape 50 de oameni cu o prospețime care îi umbrea pe tineri. În august 2022, cei prezenți în capela de la Steinerskirchen au putut fi martorii unei metamorfoze aproape miraculoase. Franz Kett, bătrân și bolnav, venit numai pentru câteva ore la întâlnirea (la care ani de-a rândul a participat în întregime), pur și simplu s-a transfigurat pentru timpul scurt,prin cântecul pe care îl cânta, într-un om de o tinerețe aproape atemporală și i-a luat pe toți cei de față cu el. Prin această atitudine și perfectă integritate a atras de partea pedagogiei sale sute de oameni care o practică în 8 țări la momentul actual.

Pedagogia sa reprezintă un model de viață. Îl schimbă pe acela care i se deschide. Din acel moment,acela va privi altfel oamenii, animalele, plantele, obiectele, altfel spus, întreaga existență și, poate, ceea ce ar putea fi dincolo de ea. Nu numai persoana educată se schimbă, ci și cel care educă. Perechea de cuvinte fundamentale ale lui Martin Buber, EU-TU, prinde viață în cadrul activităților specifice pedagogiei Franz Kett, aducând cu măiestrie la un loc teoria și practica. Cele mai profunde tradiții de contemplație devin practică pedagogică într-o povestire sau în contemplarea unui obiect cu valențe simbolice și îi educă deopotrivă pe discipoli și dascăli. Nu în ultimul rând, Franz Kett a lăsat în urmă oameni care trăiesc și duc mai departe această direcțiede abordare personală în comunitățileîn care trăim și lucră.

„Avem atât de multe motive să ne bucurăm. Slavă Domnului!” – a scris el într-o altă scrisoare. Dincolo de tonalitatea paulină a acestui mesaj, putem să spunem pe drept: Așa este! A fost aici cu noi și la noi. Ne bucurăm. Este între noi în continuare prin pedagogia sa și trăiește în amintirile și practica pedagogică a multora dintre noi.

Îți mulțumim, Franz Kett! Mulțumim Domnului pentru existența ta!

Nemes István

Scroll to Top