Anul 2024

Pe măsură ce se apropie sfârșitul anului 2024, privim cu recunoștință înapoi la un an plin de realizări care au fost posibile prin efortul susținut al membrilor Institutului pentru Pedagogia Franz Kett din România, dar și cu sprijinul constant al Institutului pentru Pedagogia Franz Kett din Germania.

Obiectivele pentru 2024 au inclus atragerea de noi membri în Institutul nostru și organizarea de activități comune. După un efort organizatoric îndelungat, în perioada 15-17 iulie 2024, a avut loc, la Miercurea Ciuc, a treia întâlnire profesională anuală a membrilor Institutului din toată țara la care au participant 34 de persoane. Organizată în jurul temei Dansul – glasul sufletului, întâlnirea i-a avut ca formatori pe Sipos Edit (Pécs, Ungaria, pedagog Franz Kett), Greguss Gergő (Budapesta, Ungaria, profesor de dans popular) și Eugen Gomoescu (Brașov, România, profesor de dans sportiv) și s-a axat pe importanța dansului în cadrul activităților specifice pedagogiei Franz Kett. Îi mulțumim lui Nemes István pentru eforturile de organizare și pentru căldura cu care ne-a primit.

Organizarea de cursuri de bază a fost, de asemenea, inclusă pe lista obiectivelor și s-a concretizat prin trei astfel de cursuri organizate în anul 2024  – unul bilingv, unul în limba română și unul în limba maghiară. Primul dintre acestea a fost organizat în perioada 02-06.07.2024, la Vulcan, jud Brașov și i-a avut ca formatori pe Kerstin Sabine Lermer (Institut für Franz-Kett-Pädagogik GSEB e. V.), Monica Gomoescu, Stanca Măda, Nagy Enikő M. sora Kriszta și Nemes István (pedagogi în Institutul pentru Pedagogia Franz Kett, România), creând cadrul necesar organizării pe cont propriu de cursuri de bază în România. Formatorii în supervizare, Nagy Enikő M. sora Kriszta, Nemes István, Monica Gomoescu și Stanca Măda, au organizat în perioada noiembrie – decembrie 2024 două cursuri de bază, unul în limba română, la Brașov și unul, în limba maghiară, la Miercurea Ciuc. Cele trei evenimente au avut un real succes și au atras noi membri în cadrul institutului nostru.

Un alt eveniment important l-a reprezentat Practica supervizată pentru pedagogii Franz Kett, organizat la Miercurea Ciuc, în perioada 27–30.04.2024, cu sprijinul Evei Fiedler, formator al Institutului pentru Pedagogia Franz Kett din Germania. În cadrul acestui curs, 12 persoane din România au făcut primul pas în procesul de calificare ca pedagogi. Îi mulțumim Evei Fiedler pentru efort, inspirație, susținere și îndrumare.

                În plus, anul 2024 a adus o mulțime de parteneriate la nivel local și național. Au fost încheiate acorduri pentru organizarea de cursuri tematice cu Casele Corpurilor Didactice din județele Harghita, Covasna, Sibiu, Satu Mare și cu Uniunea Pedagogilor Maghiari din România din județul Cluj.

                Institutul a încheiat, pentru anul universitar 2024–2025, două parteneriate cu instituții de învățământ superior – Departamentul de consiliere profesională din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău și Departamentul ,,Științele Educației” al Facultății de Teologie Ortodoxă și Științele Educației, din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște –  și a desfășurat activități de prezentare a pedagogiei studenților de la aceste facultăți. Mulțumiri pentru facilitarea acestor colaborări Sorei Rafaela Pușcașu și doamnei conf. dr. Mariana Vârlan.

                În plus, anul 2024 a adus, de asemenea, activități organizate la nivel local, atât cu grupul de limbă română, cât și cu cel de limbă maghiară. Aceste întâlniri reprezintă un prilej important pentru dezvoltarea profesională și instituțională a membrilor noștri, unde se nasc idei și planuri, iar angajamentul față de comunitate și pedagogie este întărit.

                Pedagogia noastră a fost prezentă și în cadrul unui eveniment academic organizat de Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic al Universității de Științe ”Petre Andrei” din Iași, în noiembrie 2024. Conferința „Inovare și adaptare în formarea continuă a personalului didactic”, a oferit cadrul mai multor activități cu caracter demonstrativ privind pedagogia Franz Kett. Mulțumim domnului Dr. Mihai Roca, vicepreședinte al Institutului, pentru organizare.

                Site-ul nostru – www.kett.ro – vă oferă date complete despre conținutul și organizarea pedagogiei noastre. Mulțumiri și recunoștință editorului nostru web, Gábor Ladó.

Magazinul institutului nostru – https://tarsasjatek.ro/26-franz-kett-pedagogiai-eszkoezoek – este acum deschis pentru achiziția online de materiale specifice pedagogiei Franz Kett la calitatea și standardele impuse de pedagogia noastră.

                Și, așa cum scria Franz Kett, avem atâtea alte motive de bucurie și recunoștință. Mulți oameni contribuie la a face cunoscută pedagogia noastră. Sora Enikő M. Kriszta Nagy își continuă munca apostolică în acest domeniu. În acest an, i s-au alăturat și alți membri ai Institutului care au dobândit calificările necesare. Puteți găsi informații despre ei pe site-ul nostru, în secțiunea dedicată pedagogilor și multiplicatorilor Franz Kett. Mulțumiri se cuvin tuturor celor care s-au angajat să pună în mișcare cunoștințele și calificările profesionale dobândite în promovarea pedagogiei noastre. Ca urmare, există un interes crescând pentru aceasta. Prin acest demers, sute de persoane au luat contact cu pedagogia Franz Kett și eforturile în acest sens continuă în fiecare zi.

                Suntem recunoscători pentru toate acestea!

Monica Gomoescu

Vicepreședinte al Institutului pentru Pedagogia Franz Kett din România

Scroll to Top