Istoricul pedagogiei Franz Kett în România

2015

Lectorul universitar dr. Ozsváth Judit și doi profesori de religie, Ramóna Benedek și István Nemes participă la un curs de formare condus de Franz Kett la Colegiul Episcopal de Teologie din Pécs. Trainingul a avut un impact atât de puternic asupra participanților încât, Dieceza de Oradea l-a invitat pe însuși Franz Kett să țină un training, unde acesta și-a prezentat pedagogia în fața a peste 50 de participanți la Centrul Cultural Posticum din Oradea, în decembrie 2015.

2016
Pentru prima dată, un reprezentant al României a participat, în luna ianuarie, la întâlnirea profesională organizată anual de Institutul pentru Pedagogia Franz Kett din Germania. A fost pentru prima dată când ideea unui curs sistematic în România a primit un aviz preliminar din partea conducerii institutului german. Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Oradea, Excelența Sa László Böcskei, a anunțat că Dieceza de Oradea va susține o cerere pentru finanțarea formării mai sus menționate, adresată organizației de ajutorare a bisericilor din Europa de Est și Centrală a Conferinței Episcopilor Catolici din Germania, numită Renovabis.

Dr. Monica Gomoescu, asistent universitar în Brașov, l-a abordat pe Franz Kett, indicându-i că există o cerere pentru această pedagogie și în limba română. Acestei inițiative s-a alăturat din partea regiunilor catolice vorbitoare de lb. română preotul Mihai Roca, conducătorul de atunci al Biroului Catehetic al Diecezei Romano-Catolice de Iași. Această dieceză și-a arătat deschiderea față de pedagogia lui Franz Kett.
Un nou training a avut loc la Miercurea Ciuc sub îndrumarea părintelui Dr. Tomáš Cyril Havel și a Evei Muronova PhD.
2017
Franz Kett și Tomáš Cyril Havel au fost invitați din nou la Centrul Cultural Posticum din Oradea.

2018-2021

Seria de traininguri împărțite în cinci sesiuni de formare în România a început din semestrul al doilea al anului 2018 pentru două grupuri. Unul dintre acestea a fost grupul de vorbitori de limbă maghiară, cu 25 de participanți din Transilvania și Partium și 5 din Ungaria. Celălalt grup de vorbitori de limbă română a fost format din 15 cateheți și profesori din Iași, 10 din Brașov și 5 din dieceza de București. Grupul de limbă maghiară a fost introdus în tainele profesionale și în spiritualitatea pedagogiei Franz Kett de către formatorii cehi deja menționați. Grupul de vorbitori de limba română a fost instruit de șapte formatori din Germania, Austria, Elveția și Tirolul de Sud (Kerstin Sabine Lermer, Eva Maria Fiedler, Gerda Graiss, Petra Ostermann, Anita Würkner, Raimund Wolf și Christian Pfeiffer-Fuchs)

2021
Înființarea Centrului Educațional Franz Kett din Brașov, mulțumită consimțământului Institutului pentru Pedagogia Franz Kett din Germania. Astăzi, centrul nostru organizează activități specifice pedagogiei Franz Kett pentru copii de grupă mică mixtă (1 – 3 ani), copii de grupă mare mixtă (4 – 6 ani), școlari (7 – 10 ani), adulți, părinți ai copiilor și persoane vârstnice. În cadrul celui mai nou proiect al centrului, suntem vizitați lunar de un grup de persoane vârstnice care ni se alătură să se bucure în cadrul contemplațiilor sau poveștilor specifice pedagogiei Franz Kett.
2021
Sora Kriszta a primit titlul de pedagog Franz Kett după un colocviu de succes devenind astfel primul formator recunoscut din România.
2022
În luna mai se înființează Institutul pentru Pedagogia Franz Kett din România cu acordul Institutului din Germania. La 24-26 octombrie 2022 institutul românesc își va începe activitatea, printr-o ceremonie de inaugurare ținută la Palatul Episcopal Romano-Catolic din Oradea și începând cu această dată coordonează activitățile profesionale în domeniul pedagogiei Franz Kett în România. Apare primul Anuar al Institutului din România sub titlul de La drum, împreună.
2023
În luna august alți cinci membri ai Institutului pentru Pedagogia Franz Kett din România obțin titlul de pedagogi Franz Kett (Vezi Pedagogi Franz Kett în România).

Mai mult despre istorie pedagogiei în România (link-uri):
Cu Dumnezeu în centru. Începuturile pedagogiei Franz Kett în România (interviu cu Nagy Enikő sora M. Kriszta)
István Nemes, Monica Gomoescu: Pedagogia Franz Kett în România după 2015

Scroll to Top